Uwielbiam batoniki owsiane. Niestety te dostępne na rynku pozostawiają wiele do życzenia. Wystarczy spojrzeć na skład, gdzie na pierwszym miejscu zwykle figuruje syrop glukozowo-fruktozowy i cukier, nie wspominając o całej gamie niezdrowych dodatków i ulepszaczy. Od razu odechciewa się jeść. Pozwalam sobie na nie tylko w wyjątkowych sytuacjach, gdy głód na rowerze doskwiera a pod ręką nie ma nic innego. W miarę możliwości staram się robić takie batoniki sama, jednak wiadomo, pomimo że są szybkie w wykonaniu, czas nie zawsze na to pozwala, szczególnie przy takim intensywnym trybie życia.

Dzisiaj postawiłam na przepis z bananami. Batoniki te są o tyle ciekawe, że możecie modyfikować składniki według własnego uznania. Ja zwykle wrzucam do nich wszystko, co mam akurat pod ręką lub na co mam ochotę.

Wystarczy że wyciągnę takie pudełeczko z domowymi batonikami podczas wycieczki rowerowej i znikają w kilka sekund.

 

13120916_1128520330532339_500031079_o

 

 

Takie batoniki możecie przechowywać w zamkniętym pojemniczku około tygodnia.

Składniki na keksówkę o wymiarach 28cmx12cm (wychodzi 7 naprawdę dużych i grubych sztuk, na szybkie zaspokojenie głodu wystarczy pół takiego batonika):

– szklanka płatków owsianych

– pół szklanki płatków orkiszowych (lub innych niż owsiane)

– 2 banany

– pół łyżki miodu

– bakalie i orzechy według uznania ( u mnie tym razem morele suszone, żurawina suszona, orzechy nerkowca, migdały, słonecznik)

– dwie kostki gorzkiej czekolady

Czekoladę kroimy na małe kawałeczki. Z bananów robimy papkę i łączymy wszystkie składniki tak, aby ładnie się zlepiły. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotową masę wykładamy do keksówki i mocno dociskamy. Pieczemy około 25 minut do zarumienienia się składników. Po wyciągnięciu z piekarnika kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, inaczej batoniki się rozwalą.

13128901_1128520043865701_1531269200_o 13120705_1128520137199025_979406844_o 13128803_1128520163865689_1663391115_o13106520_1128520460532326_1538439171_o (1)

 

Do wykonania tych batoników użyłam produktów BioLogico, które figurują w mojej kuchni już od kilku lat.

Idealna przekąska na majówkę! Smacznego :)

 

 

Share This