Wraz z nadejściem jesieni (niestety nie tej polskiej, złotej i słonecznej, ale tej która sprawia że jedyne na co mam ochotę to leżeć pod kocem, pić herbatę i jeść ciastka :D) pojawiają się w mojej głowie nowe przepisy na słodkości do popołudniowej kawy.  Jeżeli macie podobnie i również macie ciągłą ochotę na słodkie (och, utrapienie) to podaję przepis na małe co nie co, które możecie podjadać z czystym sumieniem. Są to ciastka owsiane z musem jabłkowym i z przyprawami korzennymi, czyli idealne na obecną porę roku.

 

Składniki na około 12 sztuk:

– 2 jabłka starte na tarce o małych oczkach

– szklanka płatków owsianych

– pół szklanki płatków jaglanych

– jajko

– łyżeczka cynamonu

– łyżeczka proszku do pieczenia

– łyżeczka kakao

– rodzynki

– orzechy włoskie, migdały

– łyżka miodu

– łyżka oleju kokosowego

Starte jabłka łączymy z płatkami owsianymi, jaglanym i z jajkiem i odstawimy na jakieś 15 minut. Po tym czasie rozpuszczamy miód z olejem i dodajemy do masy wraz z resztą dodatków (jeżeli wolicie słodsze ciastka, dajcie więcej miodu). Dokładnie mieszamy, formujemy w rękach ciastka, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w 170 stopniach.

 

Ciastka łatwo możecie również zabrać ze sobą na rower, będę idealną przekąską w trakcie lub po treningu! Smacznego :)

 

img_4036

 

 

Share This