c2

Przed upieczeniem.

Czas na kolejny deser idealny dla rowerzystów! Świetna przekąska zarówno przed, w trakcie jak i po treningu. Kto nie uwielbia kruchego ciasta z owocami? Nie znam takiej osoby. A w zdrowej wersji z płatkami owsianymi, bezglutenowymi mąkami i masłem klarowanym? Palce lizać. W końcu, który rowerzysta nie lubi płatków owsianych? :)

Składniki na tortownicę lub większą blaszkę:

  • 1,5 szklanki mąki (u mnie mix ryżowej, jaglanej i gryczanej od BioLogico.pl, można zastąpić dowolną)
  • 2 szklanki płatków owsianych od BioLogico.pl
  • 3/4 kostki masła klarowanego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ksylitol według uznania (dla mnie 2 łyżki w zupełności wystarczają, można też zastąpić innym słodem)
  • 800 g dowolnych owoców (w mojej wersji są to truskawki, świetnie sprawdzą się też jagody, jabłka albo śliwki)
  1. Wszystkie składniki poza owocami przesypać do miski i wyrobić do uzyskania konsystencji kruszonki.
  2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać połowę kruszonki i dobrze ugnieść, aby powstał spód (ciasto będzie się kruszyć, jak to kruszyonka).
  3. Na spód wyłożyć umyte i pokrojone owoce.
  4. Owoce posypać pozostałą kruszonką.
  5. Wstawić do piekanrika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35-40 minut (do momentu, aż kruszonka się zarumieni).
  6. Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika ciasto będzie się rozwalać, dopiero po ostygnięciu będzie się dało pokroić na kawałki… Jest jednak tak pyszne, że cięzko wytrzymać i najlepiej wyjadać prosto z blaszki 😀

 

c1

Po upieczeniu.

 

Share This