Jakiś czas temu na fanpejdżu mogliście zobaczyć zdjęcie domowych, w 100% zdrowych i naturalnych czekoladek mojej produkcji. Ciągle się o nie dopytujecie, a przepis jest naprawdę banalnie prosty, dlatego też mając ten piękny, listopadowy weekend i siedząc w domu z poobijanym kolanem postanowiłam Wam ten dzień osłodzić.

 

Składniki na około 12 sztuk (foremka na kostki lodu):

– 2 duże, kopiaste łyżki oleju kokosowego (jeżeli nie chcecie, aby Wasze czekoladki miały kokosowy posmak, wystarczy użyć oleju bezzapachowego, który jest neutralny)

– łyżka miodu

– 3-4 łyżki prawdziwego kakao ( tak, aby masa nie była za gęsta, ale też nie za rzadka)

 

Olej razem z miodem rozpuszczamy na małym ogniu i dokładnie mieszamy (pamiętajcie, że te dwa składniki się nie połączą), ściągamy z gazu i dodajemy kakao. Bardzo dokładnie mieszamy i przelewamy do foremek. Dodatki możecie wrzucać wedle uznania. Masło orzechowe, wiórki kokosowe, orzechy, suszone owoce, cynamon.. Co tylko wpadnie Wam do głowy. Foremkę z czekoladkami wsadzamy do zamrażalnika i po 15 minutach są już gotowe. Przechowujcie je w zamrażalniku.

Wszyscy, którzy do tej pory próbowali tych czekoladek uważają, że smakują identycznie co wysokoprocentowa, gorzka czekolada. Najlepsze w nich jest to, że możecie wrzucić do nich co chcecie lub zostawić bez dodatków i w pełni poczuć smak czekolady. Smacznego!

Olej i kakao wykorzystane do czekoladek są firmy BioLogico, sprawdzają się idealnie!

 

czeko

 

 

Share This