Niestety, nie ma co ukrywać, uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta, oczywiście najbardziej te domowe, zdrowe i bez ogromnej ilości cukru. Na szczęście przy tak dużej aktywności fizycznej, która góruje w moim codziennym życiu mogę sobie czasami pozwolić na takie pyszności. Często kombinuje w kuchni robiąc różne FIT ciasteczka czy ukochaną szarlotkę. Tym razem postanowiłam upiec coś z użyciem kaszy jaglanej. Padło na czekoladowe brownie.  Wykonanie jest banalnie proste, a smak warty zachodu.

image1

Składniki na keksówkę 28cmx12cm

– woreczek kaszy jaglanej

– 2 banany

– 3 jajka

– ¼ szklanki ksylitolu (lub dowolny inny cukier/słodzik) ( polecam ten z firmy Logico, tak samo jak olej kokosowy)

– ¼ szklanki miodu

– 5 łyżeczek oleju kokosowego (lub rzepakowego)

– pół szklanki kakao naturalnego

– pół szklanki mleka

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy i blendujemy z bananami. Resztę składników dokładnie mieszamy, dodajemy do kaszy i całość ponownie blendujemy, aby nie było żadnych grudek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół), gotową masę wylewamy do formy i pieczemy około 50 minut do tzw „suchego patyczka”. Po około 30 minutach proponuję włączyć termoobieg. Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy aż wystygnie, aby dobrze się związało i dopiero wtedy kroimy.

DCIM100GOPROGOPR1618.

DCIM100GOPROGOPR1628.

Jeżeli wolicie słodsze ciasto, możecie dodać do masy więcej cukru/miodu/słodzika.

Najelepiej smakuje z jogurtem naturalnym i wiśniami lub rozpuszczoną gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi.

Ciasto wychodzi mocno czekoladowe, mało słodkie i idealnie wilgotne w środku. Świetnie nadaje się na szybką przekąskę na rowerze. Smacznego!

image1 (2)

 

 

Share This