Kasza jaglana to zdecydowanie jeden z moich ulubionych produktów. Preferuje ją jednak głównie na słodko, jest więc składnikiem wielu moich śniadań i deserów. Jak już nie raz pisałam, idealna dla sportowców, jedna z najzdrowszych kasz. Jest lekkostrawna, bezglutenowa, zawiera dużo witamin z grupy B i E. Dobrze wpływa na pamięć, stan skóry, włosów i paznokci.. Jej właściwości można wymieniać w nieskończoność.

Znacie popularne ostatnimi czasy „kulki mocy”? Kto nie zna!

Dzisiaj dzielę się z Wami kolejnym przepisem, tym razem na domowe kulki mocy a’la rafaello z kaszy jaglanej. No bo przyznajcie się, kto nie kocha tych pysznych, kokosowych kulek? W rzeczywistości napchanych cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym i mnóstwem E-konserwantów.

Moja zdrowa wersja smakuje nawet osobom, które uwielbiają kupne Rafaello!

Składniki na ok 20 sztuk:

– pół szklanki kaszy jaglanej (ta od BioLogico sprawdza się idealnie!)

– pół szklanki mleka

– pół szklanki wody

– 2 łyżki miodu (można zamienić na łyżkę miodu i 1,5 łyżki cukru kokosowego BioLogico)

– 3 łyżki mąki kokosowej

– pół szklanki wiórków kokosowych

– około 20 migdałów (1 migdał na jedną kulkę)

Do obtoczenia kulek:

– kakao, wiórki kokosowe, nasiona chia, pokruszone orzechy, cynamon….

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukujemy i gotujemy około 20 minut na wodzie i mleku. Pod koniec gotowania wsypujemy stopniowo wiórki kokosowe. Po ugotowaniu dodajemy miód i studzimy. Po wystudzeniu dosypujemy mąkę kokosową i dokładnie mieszamy. Formujemy kulki w dłoniach, do środka wciskamy migdał i obtaczamy w dodatkach. U mnie były to wiórki kokosowe i prawdziwe kakao (BioLogico). Pychaaaa!

 

kulki

 

 

Share This