W 100% zdrowa i fit, czyli to, co tygryski lubią najbardziej. :) No bo kto nie kocha szarlotki? W dodatku tej wersji z budyniem i dużą ilością cynamonu? Nie znam takiej osoby. W końcu, po wielu eksperymentach, wyszedł mi przepis idealny, dlatego postanowiłam się nim z Wami podzielić. W tej wersji znajdują się same dobre węglowodany + oczywiście jabłka, które jak wiemy, świetnie odkwaszają organizm. Do tego zdrowy tłuszcz w postaci masła klarowanego. Jest to więc idealny deser dla sportowców. Pychaaaa.

 

Przepis na większą blaszkę:

Ciasto:

– 200g mąki gryczanej* (BioLogico zawsze zdaje egzamin!)

– 100g mąki ryżowej *

– 100g mąki jaglanej* (również polecam tą od BioLogico)

– 3 łyżki jogurtu greckiego

– 2 żółtka + całe jajko

– ¼ szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu*

– 150g masła klarowanego

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • W misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia i masło. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, 2/3 i 1/3 i schłodzić w zamrażarce.

 

*Jeżeli nie jesteście aż takimi fanami zdrowego odżywiania, możecie po prostu dać 400g mąki krupczatki. To samo tyczy się ksylitolu i cukru kokosowego, możecie go zamienić na cukier trzcinowy.

Jabłka:

– 8 dużych, słodkich jabłek

– cynamon

  • Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wrzucić do dużego garnka, wlać pół szklanki wody i gotować pod przykryciem aż zmiękną. Później ściągnąć przykrywkę, poczekać aż woda odparuje, dosypać cynamonu wedle uznania i mieszać aż połowa jabłek zamieni się w mus.

Budyń:

– 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru

– łyżka ksylitolu

  • Budyń robimy według przepisu na opakowaniu, dodajemy jednak mniej mleka (budyń ma być gęsty) i dodajemy tylko łyżkę ksylitolu, gwarantuję, że to w pełni wystarczy.

 

  1. W czasie, w którym gotują nam się jabłka, wyciągamy większą część ciasta, rozwałkowujemy i wykładamy na natłuszczoną blachę. Na to wykładamy gotowe jabłka, ugotowany budyń. Wyciągamy mniejszą część ciasta, i na budyniu robimy kratkę, kruszonkę lub wycinamy gwiazdki. Pieczemy 45 min w 180 stopniach. Kroimy dopiero do ostygnięciu, inaczej budyń się rozpłynie i zrobi się ciapa. :) PYCHAAAAA! Smacznego!

 

szarlo

 

 

Share This